Blog

NAC UNIVERSE 2008

Deel 1

Na en succesvol Nederlands Kampioenschap van het N.A.C. in Den Haag was het dan eindelijk zover.

Een volle bus atleten en aanhang vertrok op vrijdagochtend in alle vroegte naar Hamburg.

Moe van de enorm lange reis,..ja..ook in Duitsland hebben ze hele flinke files(18km!!), kwamen laat in de avond aan in het Hotel voor de inschrijvingen.

Na alle inschrijvingen en indelingen van de hotelkamers snel naar bed voor de grote dag!

En wat voor een dag zou het worden?

De verwachtingen waren zeer hoog gespannen bij zowel bestuur als de aanhang van de Hollanders. Iedereen wist echter maar al te goed dat we niets in de schoot geworpen zouden krijgen want met een deelnemersaantal van 230(!!!) was dit wellicht de zwaarste Universe in jaren.

Bij de junioren werd direct duidelijk dat de Nederlanders het zwaar zouden gaan krijgen. Maar liefst 22 junioren probeerden naast elkaar op het podium te geraken,maar dit was nog een lastige opgave. Gino Martina trok direct de aandacht met een shape vergelijkbaar met die van het NK. Het was echter wel duidelijk dat een top 3 notering er niet in zat.

Uiteindelijk werd hij 4e in een deelnemersveld wat werkelijk ongekend hoog was. De nummer 1 en 2 gingen naar Rusland en Zuid-Afrika. Deze jongens waren al zo compleet dat ik me afvraag wat er met deze jongens gaat gebeuren wanneer ze junior af zijn.

Ragieb Balaydin was niet meer dan een schaduw van zijn vorm op de YBF en de NAC in Den Haag. Hij was duidelijk over zijn piek heen en werd in dit veld ook niet in de vergelijking geroepen.

 

We gaan door met de dames Figure boven 35 jaar.

Met maar liefst 3 kandidaten, en een voormalig runnerup van het WK in Athene 2008 waren hier zeker kansen voor ons landje weg gelegd.

Tot ieders verbazing haalde Monique Ballema echter niet de top 6! Monique was in mijn ogen zeker een top 4 notering waard echter de 11-hoofdige jury besliste anders.

Wie wel de top 6 haalden waren Linda Evers en Sandra Klein.

Sandra haalde een keurige 6e plaats en was zichtbaar gelukkig. Een hele goede beslissing om haar Bodybuilding klasse in te ruilen met de Figure 35+.

Wie vriend en vijand verraste was Linda Evers.

Linda is begeleidt door Monique Ballema en ze was dan ook knetter knoepertje hard!

Haar totale pakket van harde spieren, vrouwelijke vormen en enorme podium-appearance leverde haar een fantastische 2e plek op.

Linda Evers dus Vice-Ms.Universe!!

 

 

Door naar de Masters boven 50 jaar oud.

Earl Maduro stond gelukkig weer eens in de vorm zoals we hem zo graag zien! Hard, droog en ROND!!

Earl was de meeste ronde en symmetrische atleet in de line-up en heeft zoals bekend een enorm goed uitstraling. Earl was op een missie en werd voortdurend in de vergelijking geroepen. Earl moest echter genoegen nemen met de 3e plek. Zelf leek Earl hier best tevreden mee, het heeft hem alleen extra hongerig gemaakt naar een sportieve revanche op 6 juni, het WK op eigen bodem!

Gilberto Petronella had in dit veld net de shape tekort om echt mee te kunnen doen.Hij bereikte dan ook niet de finale.

 

Door naar de Masters boven de 40.

Bert Willemsen en Rob van de Velde stonden er goed bij,maar waren beiden niet in de shape zoals ze in Den Haag stonden.

De beide heren werden niet in de vergelijking geroepen en haalden de finale dan ook niet.

In de Mr. Athletic klasse 2 stond voor Nederland Raymond Simon. Hoewel Raymond in een prima shape was, schoot hij de massa tekort om hier goed te kunnen scoren. Geen finaleplek voor Raymond.

In de Mr.Athletic klasse 1 kwam Woitek Styczyrc uit.

Woitek werd goed vergeleken en  behaalde misschien nog wel het meest tot zijn eigen verbazing de finale.

In de finale viel hem uiteindelijk een keurige 5e plaats ten deel.

Woitek zou in deze klasse best nog wat kunnen doorgroeien en in de toekomst het nòg beter doen.

 

Rita Sargo mocht in de Miss Fitness klasse laten zien wat ze waard was. Nadat ze de finale had gehaald mocht ze de beker voor de 6e plaats in ontvangst nemen.

 

Door naar de klasse waar we wel eens titelkansen konden hebben, de Ms.Physique, ofwel de dames bodybuildingklasse.

Met onze kanonnen Vivian Hylkema en Marissa Iesendam in huis konden we laten zien waartoe een klein landje in staat was.

Maar liefst 15 enorm goede dames stonden hier naast elkaar. Al snel werd duidelijk dat Vivian grote moeite zou hebben om haar kunstje van de andere Universe hier te herhalen. Hoewel ze er fantastisch uit zag, kon niemand hier om de Duitse dame heen.

Vivian werd vice-Miss Universe achter een waanzinnige Cornelia Brandt. Deze Cornelia gaan we nog vaker zien…onthoudt die naam.

En dan was daar nog die mooie Marissa Iesendam. Marissa droeg haar wedstrijd op aan haar recent overleden vader. Haar Universe deelname kreeg zo een heel persoonlijk tintje toen ze de finale haalde en een keurige 6e plek mee naar huis mocht nemen.

 

De volgende klasse was eigenlijk de klasse 3, die van William Bonac,Ryan Croes, Marvin Lagadeau en Percy Satia.

Maar wat is het geval? Er staan maar liefst 33 atleten bij elkaar. Hierdoor werd gekozen om de klasse 4 weer uit de kast te trekken.

10 heren onder de 1.65 werden zo van deze klasse 3 los gehaald en vochten hun eigen strijd uit.

 

Bleven er 22 over die de klasse 3 vormden.

William Bonac maakte al indruk bij zijn opkomst. Zijn scherpte en dikke ronde spieren gingen gelukkig ook niet onopgemerkt aan de jury voorbij.

William kwam, vocht en eiste een keurige 5e plaats op.

Dan de andere Nederlanders. Ryan Croes werd heel goed vergeleken en miste maar net de finale. Een 7e plaats werd het uiteindelijk. Heel jammer want hij was er razend dichtbij.

Marvin en Percy kwamen beiden nog tekort om in dit veld de finale te halen.

 

 

In de heren klasse 2 hadden we twee heren, Rene Stinstra en Jako van de Velde.

Beiden heren wisten niet de finale te halen in opnieuw een waanzinnige line up van 22 atleten.

Ons laatste ijzer in het vuur was Harry Thibaudier.

Harry was in een prima vorm maar stond in een lastige klasse. In mijn optiek was er in de top 6 van deze 18 grote jongens, sprake van totaal verschillende fysieken. Het zou dus puur een voorkeur worden van de jury. Het zat erg dicht bij elkaar en een 3e plek was net zo gemakkelijk een 1 plaats geworden, of andersom. Erg dicht bij elkaar dus allemaal, en heel lastig te voorspellen.

De 5e plek die Harry uiteindelijk kreeg was dan ook niet onterecht te noemen,maar het had evengoed een 2e plek kunnen zijn geworden.

 

Na al deze resultaten was het terug naar het Hotel waar we nog een hele poos gezellig hebben zitten eten en drinken. Want hoewel er hard gewerkt was door zowel officials als atleten….we hebben het vooral ook vreselijk gezellig gehad.

Bodybuilding is fun, en dat bleek in dit weekend ook wel. Enorm gelachen, mooie prestaties, goede contacten weer aangehaald en frisse moed verzameld voor het volgende feestje:

Het Wereld Kampioenschap BodyBuilding 2009 op 6 juni te…Den Haag.

NAC-Nederland

Verslag door: Leon Spijkers

Deel 2

A-wedstrijd

Masters

Vier masters in getal mochten het hier gaan bepalen. Rob Gras die we al in actie hadden gezien als helft van het duo, stond in deze line-up in de beste vorm. Rob heeft een zogenaamde pleasing physique. Rob is dus niet echt gigantisch, maar het plaatje klopt gewoon goed. Hij is erg symmetrisch en toont heel mooie vloeiende lijnen. Hij was ook nog eens goed droog en het hardste van het hele veld. Een onbedreigde 1ste plek voor Rob dus.  Runnerup werd Daniel Lungu. Daniel maakte op het WK deze zomer in Den Haag een rentree naar het wedstrijdcircuit na een afwezigheid van 10 jaar. Daniel is enorm rond en massief. Hij heeft symmetrisch, maar ook op het gebied van massa nauwelijks zwakke punten maar was (nog)niet helemaal klaar. Hij zal, om internationaal te kunnen scoren echt droger en harder moeten komen op 5 december op de Universe. De 3e plek ging naar Pieter de Jonge. Pieter had een blessure gehad, en heeft tijd moeten nemen om te herstellen. Hij was weliswaar in een prima shape, maar miste in de symmetrische ronde  de aansluiting bij de top 2. Op de 4e plek Ronald Mertens die op dit zware A-niveau nog wat te kort kwam.

Junioren

Slechts 2 junioren. Jasper Blok kenden we van de C wedstrijd, en Rick de Bruin. Rick had een jaar eerder ook al op deze Holland meegedraaid en was nu uit op een titel. Rick toonde enorm scherp gelijnde benen, en een droogte waar velen nog een voorbeeld aan kunnen nemen. Van boven was hij iets minder massief, en qua symmetrie liet hij dus wat puntjes liggen. Puntjes die Jasper Blok juist incasseerde op de symmetrieronde. Jasper was namelijk prachtig vloeiend, en symmetrisch. Op de droogte en hardheid afdeling had hij echter niet vooraan gestaan. Na de 3 rondes bleek het dan ook een gelijkstand te zijn. Met de voorkeurstem van de hoofdjury werd Rick de Bruin hier de winnaar in de juniorenklasse.

Miss Fitness

Willeke Bartels was de enige dame in deze klasse. Maar ze had het elke andere dame in Nederland in deze klasse vreselijk lastig gemaakt. Willeke was al een mooie atlete op het WK, maar nu was ze in een veel betere shape. Ze was droog, prachtig symmetrisch en had haar presentatie tot in de puntjes verzorgd. Zowel in bikini als in de avondjurk zag ze er geweldig uit. Willeke werd uiteraard Nederlands kampioene in de klasse en wist zich ook verzekerd van haar startbewijs voor de Universe.

Mr. Athletic

Een herhaling van de Athletic klasse van de C-wedstrijd. Johnny Oud en Walid Alkahdar stonden wederom naast elkaar. Weer dezelfde uitslag uiteraard al was de shape van Johnny wel al minder aan het worden ten opzichte van eerder deze middag.

Miss Figure
Vijf dames in de klasse mochten het gaan bepalen. Direct sprong daar een dame uit. Florence van Putten stond in een shape die van internationaal niveau was. Symmetrisch, droog, en een presentatie….sensationeel goed niveau en zij won dan ook de klasse unaniem. Op de 2e plaats Isabelle Bauwens. Isabelle had hier een come-back na een zwaar jaar met een ernstige schouderblessure. Ze kwam hard en droog, en miste alleen op het symmetrische vlak het één en ander. Isabelle heeft een wat bredere taille en dat kost haar op het totaal plaatje duidelijk punten. De 3e plek ging naar de winnares van de C-wedstrijd, Maaike van den Berg-Schrader. Maaike voelt zich duidelijk wel thuis in een line-up en volgde hier heel goed. Zo goed zelfs dat ze diverse 2e plaatsen kreeg van de jury. Op de 4e plaats Barbara Geense. Barbara werd unaniem 4e en bleef hiermee Jaimy Maktari voor. Jaimy was duidelijk niet in de shape van haar WK in de zomer. Ze stond er toen vele malen beter bij en dat koste haar vandaag ook haar startbewijs voor de Universe.

Heren klasse 3

Daniel Lungu stond alleen in deze klasse en stelde hiermee eigenlijk de vraag aan de jury of hij als Masters of als klasse 3 atleet deel moest nemen aan de Universe. In beide klasse zou hij het goed doen, maar wederom de opmerking…Daniel moet hard komen. Zéker bij de NAC is het internationaal knetterhard. Hopelijk gaat hem dit lukken.

Heren klasse 2

Rene Stienstra, Mark van den Reek en Johnny Oud stonden naast elkaar in deze klasse 2. Rene Stienstra was symmetrisch gezien wat beter als Mark van den Reek en ging hier lopen met de winst. Er moet wel gezegd worden dat Rene op de schouder en armen-lijn nog niet hard was. Hij leek een beetje smooth en dat was een schril contrast ten opzichte van Mark van den Reek. Mark verraste iedereen met een bovenlijf dat gortdroog en diep…diep gelijnd was. Zijn schouders waren enorm en een side-chest leek er een van internationaal niveau. Grote probleem van Mark is dat zijn benen dit geweld van zijn bovenlijf niet kunnen volgen. Je zou het haast vergeten maar in elke pose leverde hij punten in omdat zijn benen niet goed genoeg zijn. Ook de rug is niet wijd en dat is een symmetrisch probleem. Wanneer Mark deze op niveau krijgt, en zijn benen kan verbeteren hebben we er een nationale topper bij. Johnny Oud deed al mee aan de Athletic klasse en had hier ook niet moeten gaan staan als je het mij vraagt. De keuze Bodybuilding of Athletic leek namelijk al gemaakt, en die pakte goed uit voor hem door twee maal de Athletic te winnen, maar waarom dan tussen de Bodybuilders gaan staan? Uiteraard kwam hij veel massa tekort wat logisch is voor een Athletic atleet.

Heren klasse 1

Rick de Bruin, Jeffrey Latour en Stephan Karelse gingen er voor. Stephan Karelse werd vorig jaar winnaar in de C editie en had wat commentaar gehad van mensen, over zijn shape van toen. Een jaar later was hij sterk verbeterd en vele malen harder.  Stephan had zijn huiswerk gedaan en dat maakt was mooi om te zien. Stephan keep up the good work!!   Rick de Bruin, de junior ging voor de ervaring ook in de lengteklasse staan en dat leverde hem zomaar de 2e plek op. Een knappe prestatie als je zijn leeftijd van 22 in je achterhoofd houdt.

En dan de man die een fantastische tweede helft van het jaar mee heeft gemaakt. Jeffrey Latour. Jeffrey is een beer van een vent, die overal waar hij gaat al mensen om laat kijken. Eerder dit jaar draaide hij al verschillende wedstrijden bij de NBBF, maar kon hier steeds geen top-shape bereiken. Op de Grand –Prix stond hij al stukken beter, en maakte eigenlijk al een sportieve revanche……maar nu, onder begeleiding van super-Oma Sibil, stond Jeffrey er pas echt waanzinnig bij. Het leek haast een andere atleet!! Met zijn reusachtige lange fysiek, had hij toch een goeie massa en een prima presentatie. Reus was af en pakte hier dan eindelijk de volle winst. Dit deed hij in een shape die hem ook op de Grand-prix de winst had opgeleverd, zo goed stond hij er bij.

Overall

Bij de dames ging de Overall titel naar Florence van Putten, bij de heren naar een geëmotioneerde Jeffrey Latour. De wedstrijd werd nog zeer smakelijk opgeleukt met 2 spetterende  gastoptredens van Gisa ter Haar en Jerry Koolhoven. Gisa is één van de troeven van de NAC International en werd second runner-up(3e dus) op het grote WK 2009 van de NAC.  Jerry Koolhoven  één van de gezichten van de NAC . Mr universe 2007, werd second runner-up(3e dus) op het grote WK 2009 van de NAC International deze zomer in Den Haag.

Met dank aan het hele organisatie team van NAC-Nederland

Peter  & Co Knetemann

Ursula Roosa

Leon Spijkers

Richard & Agnes Gordijn

André Bruijstens

Jos en Anja Jansen

 

Team Holland Mr. Universe 2009

Junioren:

Rick de Bruin,Jasper Blok

Masters:

Roy Menig, Rick Burnet, Daniel Lungu, Rob Gras

Mixed Pairs:

Marjolein en Rob

Miss Fitness

Willeke Bartels

Mr.Athletic

Johnny Oud, Walid Alkahdar

Miss Figure 35+

Florence van Putten

Miss Figure

Maaike van den Berg, Barbara Geense, Isabelle Bauwens(voor België)

Heren klasse 3

Daniel Lunu, Roy menig(of masters)

Heren klasse 2

Mark van den Reek, Regi Gill, Rick Burnett(of masters)

Heren klasse 1

Jeffrey Latour

Related Posts